Familj, religion och rätt - 15 hp (för närvarande ingen kursgivning)
Med Sverige och Turkiet som fallstudier behandlar kursen relationerna mellan familjemönster, religiöst artikulerade traditioner samt nationella och internationella rättssystem. Kursen ger dig generella verktyg för att förstå och hantera relationer och värdekonflikter i mötet mellan olika familjesystem, religioner och rättsliga traditioner. I kursen fokuseras just dessa möten och hur de yttrar sig i Sverige idag.
Av stort intresse är också att undersöka vad vi kan lära av förändringarna i det turkiska samhället där liknande möten och konflikter mellan olika traditioner och synsätt utspelas. Vi besöker Istanbul där mötet mellan olika traditioner i Turkiet är som tydligast. Potentiella konflikter i tolkningar av rättigheter och skyldigheter rörande familjen uppmärksammas mot bakgrund av staten och rättsordningen, lokala tolkningar av islamska rättstraditioner, EU:s regelverk samt Europeiska konventionen om de grundläggande fri- och rättigheterna.
Kursen inleds med ett tre dagars internat, därefter följer viss distansundervisning, en veckas fältarbete i Istanbul samt enskilt arbete om 7,5 hp. Blandningen av undervisningsformer gör att kursen lämpar sig väl för personer som redan idag i sitt yrkesliv kommer i kontakt med dessa frågor. Kursveckan i Turkiet arrangeras i samarbete med Svenska forskningsinstitutet i Istanbul.