Tvärvetenskapliga perspektiv på antik och modern demokrati: Utmaningar av en gammal idé i den moderna världen – 7,5 hp

Kursen syftar till att fördjupa dina kunskaper om något som normalt tas för givet i västvärlden: Demokrati. Vad betyder demokrati egentligen? Vad räknas som demokrati går, vad är demokrati idag, och hur ska vi förstå det i morgon? Genom ett jämförande perspektiv, avseende den ursprungliga grekiska demokratin som i den moderna världen, kommer vi att närma oss begreppet demokrati genom de olika diskurser arkeologi och historia, statsvetenskap, idéhistoria, filologi och sociolingvistik. Kursen och dess fältarbete kommer att arbeta med tre övergripande teman som är lämpliga för en jämförande analys, och som relaterar till de arkeologiska utflykterna i Aten.

Kursen inleds med tre veckors undervisning i Uppsala, den fjärde veckan genomförs fältarbete i Athen och den sista veckan ägnas åt att skriva hemtentamen. Kursdeltagare erhåller bidrag till resa mellan Sverige och Aten samt fritt boende i Aten.

Ansökan via antagning.se ska kompletteras med en skriftlig motivering till varför du vill läsa kursen och skickas in senast 18 april.

 

Fullständigt namn: Tvärvetenskapliga perspektiv på antik och modern demokrati: Utmaningar av en gammal idé i den moderna världen Kontaktpersoner
Studieort:Uppsala och Aten  Susanne Carlsson
Undervisningsspråk:Svenska/Engelska  tfn. + 46 (0) 18 471 20 86
Period:   susanne.carlsson@antiken.uu.se
Studietakt:Helfart
Ansök via: Kursen ges ej längre av USI.

Bild1